top of page

Padrosa presenta el seu "Impressions íntimes" al Festival Estrenes Bellesguard

BERNAT PADROSAEl guitarrista barceloní Bernat Padrosa ha

tret al mercat el seu primer CD, Impressions

íntimes (La mà de guido), reivindicant

l’univers musical de la guitarra catalana a

partir del recent enregistrament d’un

monogràfic dedicat a la figura de Frederic

Mompou (1893-1987).

Tot i que, musicològicament, poques vegades s’ha considerat al compositor de

la Música callada com un creador adscrit

estrictament al món de la guitarra, la

transcripció realitzada pel mateix Padrosa de

les Impressions íntimes (1911) l’ha fet adonar de com la sonoritat i lingüística de l’instrument de la guitarra intensifiquen

alguns dels trets i postulats estètics d’aquesta important figura de la història de la música catalana com ara el «recomençament», el «primitivisme» o el «misticisme».

L’esmentada transcripció ha permès situar a Padrosa en relació a la pròpia història de la guitarra catalana. Des de la publicació, el 1596 del primer tractat, a Europa, per a l’instrument de Joan Carles i Amat (1572-1642), Catalunya i la guitarra han configurat un binomi de la mà de grandíssims compositors com ara Ferran Sor (1778-1839), Francesc Tàrrega (1852-1909), Miquel Llobet (1878-1938) i, evidentment, el propi Mompou que va llegar per a l’instrument les Cançons i Danses núms X i XIII a més de la Suite Compostelana (1962) que també podem trobar en aquesta gravació.


El posicionament estètic de Bernat Padrosa en la interpretació d’aquest repertori va estretament lligat a l’estètica i sonoritat del propi instrument. Lluny de les exhibicions de volum i virtuosisme com a mera finalitat, el nostre guitarrista cerca la gravetat i la intimitat d’una sonoritat pretèrita que troba el seu origen en l’ús de cordes de tripa i culmina en les guitarres construïdes pels constructors Torres.

En paraules del propi intèrpret, la gravació d’aquest primer CD ha estat un gran repte. No només perquè m’ha suposat posar-me davant del mirall, com mai fins ara ho havia fet, sinó també pel fet de deixar escrita i enregistrada la meva pròpia transcripció de les Impressions Íntimes, obra de joventut de Mompou que troba en la guitarra una nova dimensió.

L’enregistrament es va portar a terme els dies 24, 25 i 26 de maig de 2019 a l’Ermita de

Sant Joan de Sanata amb una guitarra Antonio Martin Montero de l’any 1999.

Aquesta presentació serà on-line dins del Festival Estrenes Bellesguard, programació que es desenvoluparà durant els mesos de juliol, agost i setembre.

Més informació a www.bellesguardguadi.com

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page