SINOPSI

L’obertura per l’òpera “El barber de Sevilla” que el targarí Ramon Carnicer va escriure el 1818 va gaudir d’un gran èxit des del mateix dia de l’estrena. El mateix Rossini la va trobar excel·lent i va donar el vistiplau perquè es pogués tocar en substitució de la seva pròpia, fet que, sobretot durant el segle XIX, es va produir molt sovint. Una prova de l’enorme difusió que tingué l’obertura és la gran quantitat d’arranjaments que se’n va fer. En aquest concert tindrem l’oportunitat d’escoltar, per primera vegada en temps moderns, una transcripció de l’època per a quartet de corda.

Eduard Toldrà i Lluís Benejam foren grans músics catalans de dues generacions diferents però amb un important punt en comú: durant la seva carrera, els dos van ser violinistes, compositors i directors d’orquestra. En els seus quartets hi podrem copsar els respectius estils: el Noucentisme de Toldrà musicant l’espurneig i la brillantor mediterrànies descrits als poemes de Joan Maragall i, d’altra banda, l’esperit sempre obert a influències diverses de Benejam, on s’hi fusionen reminiscències modals i impressionistes amb harmonies més denses i trencadores.

A la segona part, el Quartet en La major op. 18 n.5 de Beethoven, una obra plena de vigor i d’empenta, escrita prenent com a model el Quartet K464 del seu admirat Mozart.

FITXA ARTÍSTICA

    Quartet Teixidor

      Joan Espina, violí I

      Joan Marsol, violí II

      Jordi Armengol, viola

      Xavier Roig, cello

QT-VISTESalMAR.png