top of page

Veronica Franco, poetessa, filòsofa i cortesana

HIRUNDO MARIS..............................................Era filòsofa i poetessa, i era també cortesana. Donada oficialment d’alta com a cortigiana onesta al registre de prostitutes de Venècia, era la dama de companyia més luxosa de la ciutat dels canals. La seva mare, també cortesana, l’havia introduïda a la professió. Però no només la seva enlluernadora bellesa i sensualitat –plasmada magistralment pel genial Jacopo Tintoretto al seu retrat– fascinava els homes poderosos, sinó també la seva intel·ligència i les seves ambicions artístiques. Els seus amants –sembla que fins i tot mantingué durant un breu temps una relació amb el rei Enric III de França– li van obrir el món de la literatura i la música. Començà a escriure: foren impreses les seves Terze rime, un recull de poemes d’amor que va cridar l’atenció tant com les seves cartes llibertines, que tanmateix van figurar durant molt temps a l’índex d’escrits perillosos.


Veronia Franco. Per Jacopo Tintoretto

Juntament amb Arianna Savall i Petter Udland Johansen, Hirundo Maris pinta un quadre musical de Veronica Franco, tot presentant un panorama de l’època d’esplendor de Venècia, quan la ciutat era considerada l’indret més liberal del món i atreia artistes d’arreu d’Europa. Hi prenen la paraula tant compositors, des de Tarquinio Merula fins a Claudio Monteverdi, com la germana espiritual petita de Veronica, la compositora Barbara Strozzi. Arianna i Petter ho acompanyen a partir de texts originals de la vida de la cortesana.

Thomas HöftAquest programa, creat especialment per al Festival Espurnes Barroques es presentarà a Santa Magdalena de Vergós Guerreja, Estaràs el 13 de juny, acompanyat d'un tast d' Oli Migjorn i La Diferenta.


FITXA ARTÍSTICA:

Arianna Savall – Soprano, arpa triple barroca i recitació

Petter Udland Johansen – Tenor, violí barroc i cistre

Farran Sylvan James, violí barroc i veu

Dani Espasa, orgue, clavicèmbal i veu

Miquel Àngel Cordero, contrabaix, colascione i veuCommentaires


bottom of page