Palamós acull l'últim concert de la gira ESSÈNCIES
LIEDER CÀMERA
Coincidint amb l'aniversari del seu director Josep Vila i Casañas, el Cor Lieder Càmera de Sabadell va acomiadar la seva gira #ESSÈNCIES amb un concert ple d'emocions.
El programa, concebut per la celebració del 30è aniversari del cor, gira entorn a les set essències, set capítols, fets, repertoris o persones que van fer Lieder Càmera el cor que és.
La gira de 9 concerts estava prevista entre el maig i el setembre del 2020. La pandèmia generada pel COVID va endarrerir tot un any la gira.
Amb el comunicat fet pel cor el març del 2021 on anunciava la seva retirada dels escenaris, el públic, seguidors i premsa ha interpretat la gira com el comiat de Lieder Càmera.
Tot i així, tal com anunciava el cor en el seu comunicat, durant el 2022, el cor col·laborarà amb la Franz Shubert Filharmonia a l'abril amb una Missa en Dom dirigira pel mestre Salvador Mas, i posteriorment amb l'OBC amb la Missa Solemnis de Beetohoven.
NOTES AL PROGRAMA #ESSÈNCIES.
Havien jugat mai, de petits, a guardar els seus tresors en una capsa de llauna? Cromos, bales, xapes, ninotets… mirats amb ulls de ganàpia ens transporten a la nostra infantesa.
Avui el cor Lieder Càmera obrirà la seva capsa dels records i en sortiran set receptacles amb les essències que han inspirat els seus repertoris durant trenta-un anys.
Lieder Càmera ha tingut el privilegi de cultivar gèneres tan diversos com l’oratori, la música simfònica, el teatre o l’òpera, no obstant això, els repertoris a cappella han estat la seva vocació primera. En el seu concert de presentació, el novembre de 1990, van sonar Lieder de Mendelssohn i de Brahms. Aleshores el cor era, en realitat, un grup vocal de cambra integrat per setze cantants i aquest fet va inspirar el nom de Lieder Càmera. Es volia evocar l’espai on es cantarien cançons i es projectarien paisatges musicals diversos amb l’ús lliure d’un mot alemany i un d’italià (accentuat a la catalana, ja ens perdonaran!).
No els estranyi, doncs, que el concert d’avui comenci amb una breu acció teatral, homenatge a la poesia alemanya i els principals compositors de Lied. Vilhelm Stenhammar, compositor suec de qui enguany es celebra el cent cinquantè aniversari del naixement, hi serà també present per donar testimoni del gran poder inspirador que aquest país nòrdic i, molt especialment, el mestre Eric Ericson van tenir per a Lieder Càmera en els anys de consolidació del cor.
L’epígraf La música de l’esperit obrirà el segon pot d’essències i ens presentarà la literatura coral sacra, un dels pilars del repertori del cor. A continuació, El nostre cançoner donarà pas a la música popular i tradicional catalana, gènere que Lieder Càmerasempre ha cultivat de manera apassionada. Els enregistraments editats per La mà de Guido el 1998 i el 2005 en són testimoni.
Carles Santos, pianista i compositor, va compondre un seguit de variacions a partir del tema del subjecte de la Fuga per a orgue S.462 Nº 1 en La Menor de Johann Sebastian Bach. Franz Liszt en va fer una transcripció per a piano que Santos interpretava en seu espectacle La Pantera Imperial, creant un moment especialment emotiu. Lieder Càmera va participar en La pantera imperial, i va viatjar de gira per diversos països europeus entre 1997 i 1998. La pantera imperial obrirà aquest pot d’essències amb la primera sèrie de les variacions de Santos, tot seguit del Crucifixus de la Missa en Si Menor de Bach en una versió de rigorosa estrena, transcripció per a tres cors a cappella composta pel nostre director, Josep Vila i Casañas.
Amb el projecte Cançó Nova, Lieder Càmera va donar un impuls a la creació de nous repertoris encarregant a més de vint compositors catalans versions corals de temes pertanyents a la Nova Cançó, moviment artístic que tingué gran importància a Catalunya als anys seixanta i setanta. Avui podran escoltar un dels més de vint-i-cinc arranjaments encarregats (les partitures les va publicar la Federació Catalana d’Entitats Corals i l’enregistrament discogràfic Musica Global).
Les essències del sisè receptacle contenen el record d’aquells companys i companyes membres de Lieder Càmera que, per gran dolor nostre, han traspassat massa aviat. Joan Uyà, Pilar Vinyals, Anna Mauri, Montserrat Espargaró, Montserrat Torruella i Josep Montlló. A ells dedicarem la interpretació del Requiem de Howells. Agrairem al públic que no aplaudeixi al final d’aquesta peça.
Quant a la música coral, el panorama creatiu català actual és, sens dubte, un dels més rics i prolífics de la nostra història. Tenim molts i excel·lents compositors que componen per a cor i enriqueixen el nostre repertori amb noves i agosarades estètiques. Lieder Càmera ho vol celebrar encentant el darrer pot d’essències, d’on sortirà l’obra d’un compositor jove molt representatiu, en Josep Ollé i Sabaté.
Lieder Càmera dedica la gira de concerts Essències a tots els cantaires que en algun moment han format part del cor, així com a la Glòria Coma i Pedrals, en Xavier Pastrana i Britria, l’Elisenda Carrasco i Ribot i l’Eduard Vila i Perarnau, directors que, com Josep Vila i Casañas, també han estat al capdavant de la formació.
Desitgem que gaudeixin del nostre concert.
COR LIEDER CÀMERA
Comments